Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Λαογραφικό μουσείο.

Καλημέρα σας!
Εκτός από τις γιορτές και τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, είχαμε και τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου που στεγάζετε στον ανακαινισμένο πλέον χώρο του σχολείου.
Κόσμος πολύς παραβρέθηκε και όχι μόνο από το χωριό μας, αλλά και από τα γύρω χωριά καθώς και άτομα της πολιτικής εξουσίας του τόπου.(Δήμαρχοι-Νομάρχης κ.τ.λ)
Στην υποδόχη βρίσκονταν η Νάνσυ που υποδέχονταν τους καλεσμένους με ένα σοκολατάκι από τον "γλυκό Βασίλη". Στον προθάλαμο είδαμε παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν οι άντρες και οι γυναίκες της εποχής.
Μέσα στο μουσείο είδαμε διάφορα αντικείμενα(βαρέλια-ψαλίδια-κατσαρόλες-μαχαίρια-κουδούνια για τα ζώα και πολλά άλλα) που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι στην καθημερινότητα τους.Πραγματά απλά και όμως τόσο πολύτιμα και χρήσιμα για τις διάφορες εργασίες του σπιτιού και όχι μόνο.


Ενδιαφέρον δε, είχε και η αίθουσα με το φωτογραφικό υλικο που συλλέχτηκε από τους κατοίκους του χωριού.Μας συγκίνησε πραγματικά που είδαμε ακόμα και τους παπούδες μας στις φωτογραφίες, αλλά και άτομα που προλάβαμε να γνωρίσουμε, αλλά δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας.
Πραγματικά πολύ καλή δουλειά!!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όσους ασχολήθηκαν με την συλλόγη των πραγμάτων και των φωτογραφιών και σε όλους όσους βοήθησαν στην εκπλήρωση αυτού του έργου.
Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουνε οι πιο νέοι την ιστορία αυτού του τόπου.Καθώς επίσης για να γνωρίζουμε τους προγόνους μας και να είμαστε περήφανοι για αυτούς και για το χωριό μας.
Υ/Γ:Ακολούθούν και άλλες φωτογραφίες σε επόμενη ανάρτηση.

11 σχόλια:

jimakos είπε...

ego na po tin amartia mou pira 4 sokolatakia apo tin nansi.
ena gia mena kai tria gia ton alexi, ton gianni kai ton germanouli pou den irthan.xaxaxa

jimakos είπε...

poli ntaouli o pappous alekos.apo ekei pira tin klironomikotita kai ematha na paizo.vevaia o papous alekos eixe diko tou ntaouli.emena mou ta ekane ntaoulia o germanoulis.FRRRRRRRRRRR

Osaxtyian Kaitsileds είπε...

Xairetw tous grafikous apo to grafiko Blagoevgrad, eimai kamposes meres edw gia xalarwsh kai gia na dieurynw tous pnevmatikous mou orizontes.

Poly prama re to mouseio, bravo stous ypeytinous, ama yparxei thelish kai oreksi ola ginontai, akoma kai xwris polla lefta. Alla to thema einai pws kathe xrono meionontai oxi mono oi monimoi sto xwrio, alla kai oi 'epoxiakoi', san emas diladh, paei na ginei olo to xwrio mouseio to xeimwna. Vasika h monh sovarh protash pou exw na kanw einai na pane o Germanos me to Tzimako na arxisoun na spernoun apogonous sthn perioxh. Kati allo den exw sto myalo.

Teratomaxe pou eisai re? Ematha pws apo tote pou ekanes egxeirish sth myth oi gynaikes se kunhgane san treles. Malista oi xontroi pou vghkan apo mesa eginan syllektikoi kai pane 1.000 eurw to gramario (epi 5 kila pou vghkan, ypologiste).

Apo evdomada gyrnaw, kanoniste gia taverna thn Paraskevh, giati den pame pleon?

Приятен ден

jimakos είπε...

kalimera sas kai kali evdomada!
o allos pali exoteriko einai.na dieyrino tous orizontes leei.xaxa
saki ego mesa eimai gia taverna alla kamia pempti paraskeyi.

mesa stin miti tou vasili vrikan kai to palio mou podilataki kai kati alla paixnidia pou nomiza oti ta eixe dosei i mana mou.
fainete otan paizame mikri ta evaze stin miti.

jimakos είπε...

mikroi ithela na grapso.
fffrrrrrrr

Osaxtyian Kaitsileds είπε...

xaxa,ela re... kavatzopoustas o allos, ta ekryve sth myth kai eklaiges esy... Re, mexri kai ton Alex mporei na vroume ekei mesa.

jimakos είπε...

xaxaxa ton alex leei.kai i plaka pia einai i epemvasi egine sto nosokomeio veroias.den einai tixaio pou o alex einai apo ekei.

Fuitακος είπε...

Καλημέρα σε όλους. Πραγματικά η δουλειά που έγινε με το μουσείο είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Δεν το είδα αλλά έμαθα τα καλύτερα. Τρομερή δουελιά απ' όλους όσους βοήθησαν. Μητσάκο σας παρακαολουθώ καθημερινά κι ας μην γράφω (άλλωστε είπαμε πως δεν είμαστε και στα καλύτερα μας/ίσως φταίει που δεν ανεβήκαμε φέτος χωριό το 15Αυγουστό). Νομίζω πως πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες δημοσιεύσεις για το μουσείο καθώς είναι ένα θέμα το οποίο προβάλλει και διαφημίζει το χωριό μας. Το ξαναλέω εξαιρετική δουλειά. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ!!!
Χαιρετισμούς σε όλους και νομίζω πως η γουρουνοχαρά πλησιάζει και θα βγάλουμε πάλι τα γνωστά γούστα είτε βρέχει είτε χιονίζει. Πάλι θα χορεύουμε και θα πίνουμε μέσα στη βροχή!!!
Καλημέρα σε όλους.. Παλιούς και νέους...

jimakos είπε...

gia sou re giannaki...
den ixera poli kala ta onomata apo ta paidia pou asxolithikan me to mouseio kai den ithela na adikiso kanenan kai na min ton anafero.
giayto milisa genika.
an matheis tipota apo ton patera sou kai exeis xrono kane kamia anafora.
i opoios allos gnorizei na mas pei.

PIZZAPIAZZA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ALIEN είπε...

γεια σας γραφικοι με πρωτο κ καλυτερο τον αρχιγραφικο Τζιμακο!!!μπες facebook χωριατηηηηηηη!
οχι ρε οτι κ να βγει το μπλογκ ειναι μπλογκ.ετοιμαζω κι ενα μικρο βιντεακι για το μουσειο κ θα το ανεβασω youtube.συγχαρητηρια σε ολους κορυφαια δουλεια.
Σακη ποσο πια να τους διευρινεις τους οριζοντες στο βλαγκοεβγκραντ?παει κ σε αλλα μερη ο κοσμος για να διευρυνθουν...
οσο για τα κακεντρεχη σχολια για την μυτη μου θα απαντησω στην επομενη ταβερνα οπου θα "σκασω μυτη"-καλο ε?- με την καινουργια γκομενα μεσα απο τις πολλες που ενδιαφερθηκαν μετα την επεμβαση...