Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ...

Καλημέρα… Πλησιάζει καλοκαιράκι και το μυαλό όλων είναι φαντάζομαι στις διακοπές αλλά και στο 15 Αύγουστο στο Κυπαρίσσι. Στο μυαλό μου ήρθαν διάφορες σκηνές από το χωριό αλλά πιστεύω πως αξίζει να κάνουμε εκτενή αναφορά στο μέρος όπου έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες. Αναφέρομαι στην ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού, όπου έχουμε κάνει τα πάντα. Έχουμε συζητήσει ώρες ατελείωτες, έχουν γελάσει, έχουμε μεθύσει, έχουμε παίξει διάφορα παιχνίδια, έχουμε κουτσομπολέψει, έχουμε μαλώσει, έχουμε σπάσει τραπέζια, αλλά πάνω απ’ όλα έχουμε έρθει πιο κοντά σαν παρέα… Σας μεταφέρω λοιπόν λίγες εικόνες από την ιστορική πλατεία του χωριού μας έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…
ΥΓ: Να κάνω κόρη και να την δω να την πειράζουν στην πλατεία και μετά δεν θέλω τίποτα άλλο…
Και μεσημέρια, και πρωινά και βράδια η πλατεία έχει την ίδια... μαγεία
Και ωραίες παρουσίες στο χωριό μας, και απρόσμενοι επισκέπτες σκάνε κατά καιρούς...
Και ουζάκια και ταβλάκι και μπουρλότ έχουμε κύριοι... Και Joe με κουλτουριάρικο γυαλί...
Ποιος θα ανέβει να σβήσει το φως. ΕΓΚΗΛΜΑ που έφυγε ο στύλος από το κέντρο...
Κώστας και Μήτσος πάντα κοντά στα πιτσιρίκια... 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ... ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ... ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ...

Τρίτη 29 Μαΐου 2007

ΕΙΔΗΣΗ...

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι συμφώνησε με τον ποδοσφαιριστή Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και υπεγράφη τροποποίηση του υπάρχοντος συμβολαίου με νέους οικονομικούς όρους, η διάρκεια του οποίου θα είναι έως τις 30.Ιουν.2010.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, μετά την υπογραφή της τροποποίησης του συμβολαίου του, προέβη στην παρακάτω γραπτή δήλωση:

"Ευχαριστώ τη Διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την αναγνώριση της προσπάθειάς μου μετά την επανένταξή μου στην ομάδα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τους νέους όρους στο συμβόλαιό μου. Εγώ από την πλευρά μου, όπως έχω υποσχεθεί, θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για την επίτευξη των στόχων του ΠΑΟΚ.."

ΟΤΑΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ...

Μάγκες καλημέρα κι από μένα μετά από ένα διήμερο ξεκούρασης. Πολύ δουλειά αδέρφια… Άντε να έρθει το καλοκαίρι να ανέβουμε χωριό να γουστάρουμε… Είπα χωριό και έσκασε μύτη κι άλλο ποίημα από το Δημήτρη που έβαλε στόχο να γράψει περισσότερα από την κ. Αγαθή. Απολαύστε το… Καλή σας μέρα…

ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΞΕΧΝΑΓΑ
ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΟΝΟ

ΑΠΕΡΑΝΤΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ
Η ΘΕΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑ
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΡΑ Η ΞΕΝΙΤΙΑ
ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ
ΜΑ Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ

ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
ΚΑΘΕ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΓΕΛΙΟ
ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΧΩ ΙΕΡΟ
ΣΑΝ ΝΑ ΄ΝΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

ΣΟΚΑΚΙΑ ΜΑ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΣΩΣΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
ΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ Ο ΑΙ ΗΛΙΑΣ
ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟ ΦΥΛΑ
ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙ

ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΝ ΄ΡΘΕΙ
ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΑΛΙ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΛΕΝΤΑΜΕ
ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΓΕΛΑΜΕ

ΜΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΝ Θ ΄ΑΡΘΕΙ
ΑΛΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ
ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΟΥ

ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΣΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ
ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΕ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ Θ΄ ΑΡΘΕΙ
ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ

ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝΕ
ΣΕ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ
ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ
ΤΟ “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ” ΜΟΝΟ ΤΟΥ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ

ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΟΝ
ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ
ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΓΑΠΟΥΜΕ

Δημήτριος Γιοβάνης,
στιχουργός, συνθέτης,

συγγραφέας, τραγουδιστής,
ηθοποιός, ΕΡΓΕΝΗΣ…

Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

ΟΙ… ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΤΟΥ MICHAEL JACKSON

Αδέρφια καλημέρα… Το υλικό που έχει μαζευτεί είναι ατελείωτο και για διάφορες φάσεις του χωριού. Κάντε όμως λίγο υπομονή και μην βιάζεστε να αλλάζουμε τα θέματα κάθε μέρα γιατί θα φτάσει 15αυγουστός και δεν θα έχουμε τι να πούμε…

Άλλωστε άφησα το συγκεκριμένο θέμα μπας και μάθουν μπουρλότ και οι υπόλοιποι. Για σήμερα σας έχω τέσσερις απίστευτες φοτό ΡΕΤΡΟ με τις ιστορικές… πεταλούδες/μαχαίρια του Κώστα και φυσικά τις ιστορικές εκείνες μπλούζες του Michael Jackson ΠΟΥ ΦΟΡΟYΣΕ Ο Δημήτρης σε διάφορα χρώματα. Απολαύστε τις φοτό και τα λέμε σύντομα με αφιερώματα για Γερμανό, Σάκη και φυσικά ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΌ ΓΡΑΜΜΑ του ΓΙΑΝΝΗ στον ΔΗΜΗΤΡΗ που θα βάλει φωτιάς και θα προκαλέσει ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΓΕΛΙΟ… Δεν φαντάζεστε γιατί πράγμα σας μιλάω…


ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ... ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΔΕΦΙΑ...

Τρίτη 22 Μαΐου 2007

ΜΠΟΥΡΛΟΤ... ΜΑΘΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!

ΜΠΟΥΡΛΟΤ… Ένα απλό παιχνίδι ή απαραίτητο σπορ για το Κυπαρίσσι; Για άλλους τρόπος ζωής, για άλλους ένα μεγάλο απωθημένο και για άλλους ότι χειρότερο έβγαλε το χωριό. Διαλέγετε και παίρνετε… Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το χωριό μας καθώς από γενιά σε γενιά μαθαίνεται και διαδίδεται. Όσοι δεν κατάφεραν να μάθουν ποτέ, γιατί ίσως κάποιοι δεν τους άφησαν μπορούν να το κάνουν τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά. Και με λίγο μέσο ίσως σας παίξουμε και σας το 15 Αύγουστο… Αν και τοπ νέο καφενείο πάει να βάλει τέλος στο μπουρλότ, εμείς δηλώνουμε πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει. ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ!!!

Τελικά τι ακριβώς είναι το μπουρλότ και πως παίζεται; Το Μπουρλότ είναι ένα χαρτοπαίγνιο ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, γαλλικής προέλευσης που παίζεται σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης.Παίζεται με 4 άτομα χωρισμένα σε 2 ομάδες. Χρησιμοποιούνται τα 32 φύλλα της τράπουλας (7,8,9,10,J,Q,K,A). Τα φύλλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : Τα Κόζια (ή Ατού) και τα άλλα. Στα Κόζια υπάρχει διαφορετική ταξινόμηση σε σχέση με τους πόντους. Ο J κόζι είναι το ισχυρότερο φύλλο, ακολουθεί το 9 κόζι και μετά ο A,10,K,Q,8,7. Στα άλλα το δυνατότερο είναι ο A και ακολουθούν το 10,K,Q,J,9,8,7. Αναλυτικά,


Αν προστεθούν οι πόντοι βγαίνουν 152. Σ' αυτούς θα προστεθούν +10 στην ομάδα που θα πάρει την τελευταία μπάζα. Το σύνολο των πόντων είναι 162.
Υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν οι πόντοι με τον λεγόμενο Αέρα. Αέρα λέμε το Μπουρλότ, τις Τρίτες, τις Τετάρτες, τις Πέμπτες και τα Καρέ.
Συγκεκριμένα: Μπουρλότ (=+20 πόντοι) : Λέγεται όταν κάποιος έχει στα χέρια του και την Q και τον K κόζι και πρέπει να το δηλώσει, να πει Μπουρλότ όταν πετάξει ένα από αυτά τα δύο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Τρίτη (=+20 πόντοι) : Τρία συνεχόμενα φύλλα της ίδιας φυλής (Κούπα, Μπαστούνι, Καρό, Σπαθί) με σειρά 7,8,9,10,J,Q,K,A. Για παράδειγμα 10,J,Q Μπαστούνι ή Q,K,A Καρό.
Τετάρτη (=+50 πόντοι) : Τέσσερα συνεχόμενα φύλλα της ίδιας φυλής.
Πέμπτη (=+100 πόντοι) : Πέντε συνεχόμενα φύλλα της ίδιας φυλής. Αν κάποιος πιάσει έξι ή παραπάνω συνεχόμενα φύλλα πάλι μετράει για 100.
Καρέ των Q,K,10,A (=+100 πόντοι) : Τέσσερα ίδια φύλλα από αυτά που αναφέρονται.
Καρέ του 9 (=+150 πόντοι) : Τέσσερα 9
Καρέ του J (=+200 πόντοι) : Τέσσερις J
Τα Καρέ των 7* και 8 δεν δίνουν πόντους. (*Για μερικούς ισχύει ότι το Καρέ του 7 αναιρεί το Καρέ του J του αντιπάλου).
Επίσης όταν μια ομάδα μαζέψει και τους 162 πόντους, δηλαδή πάρει όλες τις μπάζες, αντί για 162 πόντους, θα γράψει 250. Αυτό ονομάζεται Καπό.

Κανόνες

Γενικός Κανόνας. Ότι φύλλο παιχτεί κάτω, φύλλο ίδιας φυλής πρέπει να πετάξουν όλοι! Αν κάποιος δεν έχει φύλλο ίδιας φυλής με εκείνο κάτω, τότε είναι υποχρεωμένος να πετάξει Κόζι. Το Κόζι παίρνει την μπάζα πάντα. Αν δύο άτομα τσακίσουν τότε την μπάζα παίρνει το μεγαλύτερο Κόζι. Αν δεν έχει ούτε Κόζι, τότε πετάει ένα οποιοδήποτε φύλλο, όμως δεν παίρνει την μπάζα. Την μπάζα κερδίζει πάντα το ισχυρότερο φύλλο.
Υπάρχει ένας κανόνας όσον αφορά τα Κόζια. Όταν παιχτεί Κόζι τότε ο επόμενος είναι υποχρεωμένος να ανέβει, δηλαδή να ρίξει Κόζι μεγαλύτερης αξίας από αυτό που είναι κάτω, εφ’όσον έχει βέβαια, αλλιώς πετάει μικρότερο κι αν δεν έχει Κόζι πετάει ένα οτιδήποτε φύλλο άλλης φυλής. Το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο και για τον τέταρτο. Στα άλλα φύλλα που δεν είναι Κόζια δεν είναι υποχρεωτικό κάτι τέτοιο.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι η ομάδα που αγόρασε να βγάλει τους μισούς +1 πόντους από την αντίπαλη ομάδα, ειδάλλως η αγορά μπαίνει μέσα και η αντίπαλη ομάδα γράφει όλους τους πόντους του παιχνιδιού συμπεριλαμβανομένου και του αέρα. Αν πάλι και οι δύο ομάδες έχουν τους ίδιους πόντους, τότε η αντίπαλη ομάδα τους γράφει κανονικά ενώ της ομάδας που αγόρασε κρέμονται, που σημαίνει ότι όποια ομάδα κερδίσει την επόμενη παρτίδα θα πάρει και τους βαθμούς που κρέμονται από την προηγούμενη.

Μοίρασμα – Αγορά

Ένας παίκτης ανακατεύει και μοιράζει την τράπουλα με αντίθετη φορά από αυτήν του ρολογιού, αφού πρώτα δώσει στον αντίπαλο να κόψει. Τα φύλλα μοιράζονται κλειστά. Πρώτα δίνει από 3 στον καθένα και μετά από 2. Αφού ο καθένας έχει 5 φύλλα στο χέρι του, ο παίκτης που μοιράζει βγάζει το επόμενο ανοικτό. Τότε ο παίκτης στα δεξιά του μιλάει πρώτος. Η πρώτη γύρα μιλήματος είναι αν κάποιος θέλει την φυλή στην οποία ανήκει το ανοικτό φύλλο ως Κόζια. Αν δεν την θέλει δηλώνει Πάσο. Αν κάποιος θελήσει αυτά ως Κόζια, τότε ο παίκτης που μοίρασε δίνει και τα υπόλοιπα 3 φύλλα στον καθένα. Αυτός παίρνει τα 2 φύλλα που μείνανε συν το ανοικτό. Το ανοικτό φύλλο όμως μπορεί να το πάρει κάποιος άλλος και να το αλλάξει με το 7 της ίδιας φυλής. Αν όλοι οι παίκτες πουνε Πάσο, τότε πάλι με την ίδια σειρά δηλώνουν ποια φυλή προτιμούν για Κόζια. Φυσικά την δεύτερη γύρα δεν μπορεί κάποιος να διαλέξει τη φυλή στην οποία ανήκει το ανοικτό χαρτί. Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσει κάποιος στην δεύτερη γύρα. Αν δεν έχει καλό φύλλο ξαναλέει Πάσο και το δικαίωμα για αγορά πάει στον επόμενο κ.ο.κ. Όταν ο παίκτης βαφτίσει μια φυλή για Κόζια τότε η διαδικασία του βαφτίσματος σταματά και μοιράζονται τα υπόλοιπα φύλλα. Αυτήν τη φορά δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ανοικτό φύλλο με το 7, καθώς αυτό ισχύει μόνο για τα Κόζια. Αν όλοι οι παίκτες πουν Πάσο τότε το παιχνίδι χαλάει και μοιράζει ο επόμενος.
Όταν μοιραστούν όλα τα φύλλα οι παίκτες δηλώνουν τον αέρα τους (εκτός από το μπουρλότ, αυτό δηλώνεται όταν ο παίκτης πετάξει την Q ή τον K). Δεν μετράει όμως κάθε αέρας, αλλά ο μεγαλύτερος που κατά σειράν είναι :


Καρέ του J, Καρέ του 9, Καρέ του A, Καρέ του 10, Καρέ του K, Καρέ της Q, Εβδόμη στον A, Εβδόμη στον K Έκτη στον A, Έκτη στον K, Έκτη στην Q Πέμπτη στον A κ.ο.κ Τετάρτη στον A κ.ο.κ Τρίτη στον A κ.ο.κ

Σε περίπτωση που υπάρχει ίδιος αέρας μετράει αυτός που είναι στα Κόζια. Αν δεν είναι κανείς στα κόζια τότε κόβονται και δεν μετράει κανείς. Ο αέρας που τελικά περνάει φανερώνεται ανοικτός σε όλους. Παράδειγμα : Αν ένας παίκτης έχει 9,10,J στις Κούπες,ο συμπαίκτης του 7,8,9 στα Μπαστούνια και ο αντίπαλος 9,10,J στα Καρό και, α) τα κόζια είναι Κούπες, τότε περνάει η τρίτη στον J στις Κούπες καθώς και η τρίτη του συμπαίκτη του, β) τα κόζια είναι Καρό, τότε περνάει μόνο η τρίτη στον J Καρό γ) τα κόζια είναι είτε Μπαστούνια είτε Σπαθιά, τότε δεν περνάει καμία τρίτη (κόβονται), ούτε καν η τρίτη στο 9 Μπαστούνι, έστω κι αν είναι Κόζια.

Μεταξύ συμπαικτών δεν υπάρχει διαμάχη ποιος αέρας είναι μεγαλύτερος. Μετράνε και των δύο.
Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο κάποιος να μη θελήσει να δείξει τον αέρα του και συνήθως αυτό γίνεται για λόγους τακτικής.


Αφού ολοκληρωθεί η παρτίδα, η κάθε ομάδα μετράει τους πόντους της, το άθροισμα των οποίων πρέπει να είναι 162 συν τον αέρα. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη μπορεί να μετρήσει μόνο μια ομάδα, οπότε οι πόντοι της άλλης θα είναι 162 - αυτούς που μετρήθηκαν + τον αέρα αν υπάρχει. Μερικοί γράφουν το σκορ στρογγυλοποιημένο, δηλαδή αν μια ομάδα έχει 105 πόντους και η άλλη 57, γράφονται 100 στη μία και 60 στην άλλη. Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει 106 και η άλλη 56, τότε την στρογγυλοποίηση προς τα πάνω την κάνει η ομάδα που είχε τον J Κόζι. Από την άλλη αφαιρούνται 6 πόντοι και γράφει 50. Καλό είναι βέβαια να γράφεται ακριβώς το σκορ χωρίς στρογγυλοποιήσεις.

Στρατηγική

Για να αγοράσει κάποιος θα πρέπει να έχει δυνατά κόζια ή καλό εξώφυλλο. Εξώφυλλο είναι τα φύλλα που δεν είναι Κόζια και καλό εξώφυλλο είναι οι Άσοι, ειδικά αν συνοδεύονται από τα δεκάρια τους. Θα πρέπει να προσέξει κανείς όταν αγοράσει στην πρώτη φάση μιλήματος να μην στηρίζεται αρκετά στο ανοικτό φύλλο καθώς μπορεί να το πάρει κάποιος αντίπαλος με το 7.

Ας είναι οι θέσεις των παικτών σύμφωνα με τα σημεία του ορίζοντα. Δηλαδή Βορράς (Β), Δύση (Δ), Νότος (Ν), Ανατολή (Α)
Όπως προαναφέρθηκε σκοπός των παιχτών είναι, οι μεν που αγόρασαν να βγάλουν την αγορά και οι δε να προσπαθήσουν να τους βάλουν μέσα, δηλαδή να πάρουν περισσότερους πόντους. Οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να μαζέψουν τα Κόζια από τους αντιπάλους. Υποθέτουμε ότι έχει αγοράσει ο Β και παίζει πρώτος ο Α.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Ένας είναι να παίξει το ξερό φύλλο, δηλαδή αν έχει μόνο ένα φύλλο από μια φυλή (εκτός αν είναι Κόζι), έτσι ώστε αν πιάσει ο συμπαίκτης του να ξαναρίξει φύλλο από την ίδια φυλή και να τσακίσει ο Α. Άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσει τραβώντας Άσο, εφ’όσον έχει βέβαια, και αν πάρει την μπάζα να συνεχίσει με την ίδια φυλή. Έτσι μπορεί να πετύχει είτε τσάκισμα των αντιπάλων είτε τσάκισμα του συμπαίκτη του, το οποίο είναι θετικό. Σε περίπτωση που ο Ν έχει δείξει Τρίτη στον Άσο, ο Α θα μπορούσε να πετάξει ένα φύλο ίδιας φυλής με τον Άσο του Ν, ώστε να διακόψει την επικοινωνία του Β με τον Ν. Δηλαδή αν ο Β είχε μόνο ένα φύλλο από την φυλή του Άσου του συμπαίκτη του, να μην μπορέσει να τον ξαναπεράσει εκεί.

Αν ξεκινάει πρώτος ο Β το σύνηθες είναι να τραβήξει τον J Κόζι, αν τον έχει. Μπορεί όμως να μην τον τραβήξει, ειδικά αν δεν έχει καλό εξώφυλλο. Μπορεί επίσης να ρίξει ένα άλλο φύλλο ώστε αν πιάσει ο συμπαίκτης του, να του ανοίξει αυτός Κόζι, ώστε ο Α να αναγκαστεί να ανέβει στο Κόζι. Ειδικά αν έχει το 9 Κόζι θα είναι ότι καλύτερο.

Γενικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι φύλλο έχει ο καθένας. Με μερικά παιχνίδια ο νέος παίκτης θα το αντιληφθεί.
Μέσα στο παιχνίδι και με την εμπειρία που έχει κάποιος μπορεί να χαρίσει μία μπάζα. Δηλαδή ενώ θα μπορούσε να πάρει μια μπάζα σίγουρα ρίχνοντας τον Άσο, ρίχνει ένα άλλο φύλλο προκειμένου να πάρει την επόμενη. Ο απώτερος σκοπός του χαρίσματος του Άσου είναι το 10 που κάποιος θα φοβηθεί να το ρίξει αφού στο παιχνίδι παίζει ο Άσος. Συνηθίζεται να χαρίζει κάποιος όταν στο παιχνίδι δεν παίζουν πολλά κόζια ή όταν τα έχει ο ίδιος ή όταν τη μπάζα την παίρνει ο συμπαίκτης του. Γι’ αυτό είναι καλό σε μια γύρα να ανεβαίνει κάποιος στο χαρτί του προηγούμενου, ώστε ο επόμενος να δυσκολευτεί να χαρίσει και να διευκολύνει τον συμπαίκτη του σε περίπτωση που τη μπάζα παίρνει η ομάδα του. Αυτή η κίνηση όμως πρέπει να γίνεται γρήγορα γιατί η πολύ σκέψη καμιά φορά προδίδει.

Συνήθως ακολουθείται, ανεπίσημα, μια διαδικασία στον τρόπο παιξίματος, σύμφωνα με την οποία, ότι ρίχνει ο συμπαίκτης κι εφόσον πάρει την μπάζα ο δικός του, ξαναπαίζει φύλλο ίδιας φυλής. Και ότι ρίχνει ο αντίπαλος δεν το ξαναπαίζει η αντίπαλη ομάδα. Φυσικά αυτό εξαρτάται ανάλογα πως πηγαίνει το παιχνίδι κι αν πραγματικά είναι προς το συμφέρον της ομάδας του να το κάνει.


Χρήσιμες συμβουλές

Αν είστε πολλοί παρατηρητικοί μπορείτε να καταλάβετε τι έχει ή τι δεν έχει ο άλλος παίκτης. Δηλαδή που είναι η δύναμή του, ο Άσος του δηλαδή. Το κυριότερο είναι βέβαια ο αγοραστής να κοιτάει τι ρίχνει ο συμπαίκτης του. Συνήθως το πρώτο φύλλο που ρίχνει ο συμπαίκτης του σημαίνει ότι δεν έχει τον Άσο σε εκείνη την φυλή. Επίσης αν ξεσκαρτάρει τα φύλλα του από το μεγαλύτερο μιας φυλής προς το μικρότερο δείχνει ότι δεν είναι δυνατός εκεί, ειδικά αν ρίξει και το 10. Αν τα ξεσκαρτάρει από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο δείχνει ότι εκεί είναι δυνατός. Αν φορτώσει κάποιον Άσο τότε σημαίνει πως έχει και το 10 και για να το κάνει θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τουλάχιστον 2 μπάζες και αν τα πράγματα βολεύουν, καλό είναι ο αγοραστής να τραβήξει όλα τα κόζια του και κάθε μπάζα που έχει και μετά να τον περάσει εκεί ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων να πάρουν το παιχνίδι Καπό. Επίσης αν ο συμπαίκτης έχει δείξει Τρίτη στον Άσο και σε μία μπάζα τον φορτώσει σημαίνει ότι έχει και το 10 από πίσω, οπότε έχει τουλάχιστον 3 μπάζες. Από τα φύλλα του αντιπάλου ίσως καταλάβει κανείς τι χαρτί του λείπει, ώστε αν το είχε να σχημάτιζε αέρα, οπότε και θα τον φανέρωνε, στην περίπτωση όμως που δεν έχει φανερωθεί ήδη άλλος αέρας από την ομάδα τους.

Επίλογος

Oι παραπάνω κανόνες του Μπουρλότ δεν είναι αυστηρά αυτοί και μόνο αυτοί. Απλά, είναι αυτοί που ισχύουν στην πλειοψηφία των παικτών. Μπορεί να διαφέρουν από μέρος σε μέρος, από χώρα σε χώρα. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που φανερώνεται ο αέρας (στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού), στο ανοικτό φύλλο (σε κάποιους ισχύει ότι το ανοικτό φύλλο το παίρνει πάντα αυτός που έκανε την αγορά). Υπάρχουν ακόμα παραλλαγές τύπου Χωρίς Κόζια, δηλαδή να μην υπάρχουν Κόζια στο παιχνίδι και Όλα Κόζια, όπου όλα τα φύλλα είναι Κόζια.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Από την πρώτη στιγμή που κάναμε το blog όλοι ρωτήσατε αν το είδε ο Λαϊος. Δεν ξέρω αν ο Γιάννης έχει ενημερωθεί ξέρω σίγουρα πως η μαμά του, η κυρία Αγαθή μας παρακολουθεί καθημερινά και μάλλιστα έγραψε ένα απίστευτο κομμάτι/ποίημα για το χωριό μεταξύ των πολλών που έχει ήδη γράψει γι' αυτό τον απίστευτο τόπο. Σας το παραθέτω σήμερα και πραγματικά είμαι πολύ περήφανος που κι εγώ κατάγομαι από ένα χωριό όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί σπουδαία άτομα όπως η κυρία Αγαθή.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ

Ηταν πάντα μια Όαση στα παιδικά μου χρόνια και όλα τα καλοκαίρια του πάντα μαγευτικά. Όταν περνούσα πεζή,απ΄το τοξοτό γεφύρι, με συναισθήμτα πολλά, μου γέμιζε η καρδιά. Είναι το χωριό μια ονειρική πραγματικότητα, σε έναωραίο γλυκό όνειρο! Είναι ο τόπος που γεννήθηκα, όπουη μαγεία των ονείρων,διατηρείται στηνπραγματικότητα!Είναι ο τόπος όπου οι καρδιέςξελειδώνονται,και τα συναισθήματα βάζουν φτερά καιπετούν!... Είναι ο τόπος όπου το χθές συναντάει το σήμερα,καιτο αύριο δεν ξεχνάει το χθές. Ένα χωριό που τοαγκαλιάζει η Ανατολή,μα έχει και όμορφη Δύση!.. Έκει σ΄αυτό το χωριό είναι και το μικρό τοξωτόγεφύρι,που στέκει μελαχγολικό στην είσοδοτου,παραπονεμένο και γεμάτοαναμνήσεις,συναισθήματα,αγάπη και ικεσία,λες και μαςπαρακαλάει να το προστατέψουμε,γιατί γκρεμίσθηκε καιέμεινε απομεινάρι του παρελθόντος,κομμάτι τηςπαράδοσης του τόπου,για να θυμίζει τα παλιά! Του αξίζει λοιπόν ένα ποίημα!....

ΛΗΣΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ

Μπορεί να γέρασα πολύ και να΄μαι λυπημένο,
μα είμαι ακόμα όρθιο και ας είμαι λαβωμένο,
μ'έχουν γκρεμίσει και πονώ αλλά δεν την ζηλεύω,
την σιδερένια γέφυρα την βλέπω μα δεν κλαίω.

Αναζητώ πολύ απλά να γειάνουν τις πληγές μου,
να σεβαστούν τα χρόνια μου,όλες τις ομορφιές μου,
τις πέτρες να μπαλώσουνε λίγο να με προσέξουν,
αφού στη ράχη μου πολλοί στάθηκαν να αγναντέψουν.

Από μένα προσπεράσανε πολλοί με τα άλογα τους,
πολλά χρόνια περάσανε που ήμουν η γεφυρά τους,
μπορεί ο πρωτομάστορας να πήγε στα ψηλά,
μα οι νέοι ας προσπαθήσουνε για τη λαβωματιά.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ
Με το κείμενό μου αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση,να ευχαριστήσω τον συντοπίτη μου ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ,που αν και νεαρός στην ηλικία,τιμά τοντόπο καταγωγής των γονιών του και έδωσε στηνιστοσελίδα του,τον τίτλο του χωριού του ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Σε μία εποχή που τα πάντα έχουν ισωπεδωθεί,οΓιάννης βοηθά με τον δικό του τρόπο να ανακαλύψουμε τοπραγματικό μας πολιτιστικό παρελθόν,να θυμηθούμε τιςρίζες μας και να πιστέψουμε στις διαχρονικέςαξίες.Βοηθά να φυλαχτούν προσεκτικά οι ρίζες,και ναδιατηρηθεί το δέντρο του τόπου μας ζωντανό,με όλα ταφύλλα και τα κλαδιά μαζί με τους καρπούς του... Να διατηρηθεί και να φουντώσει ακόμη πιό πολύ τοδέντρο,που κρατά στις ρίζες και στα κλαδιά του,τηνιστορία αυτού του τόπου,την καταγωγή μας και τηντοπική μας ταυτότητα για την οποία πρέπει νακαμαρώνουμε! Θέλει να διατηρήσει το δέσιμό της νέαςγενιάς με τις περασμένες.Κατάλαβε πολύ νωρίς ο Γιάννηςότι,όταν αποκόπτεται κανείς από τις παραδώσεις τουτόπου του,λησμονεί τον εαυτό του,την ιστορία του,τηνγενιά του και είναι καταδικασμένος να μένει μόνος!.. Κατάλαβε πως ότι είμαστε όλοι μας σήμερα,τοοφείλουμε στο χθές,στο παρελθόν και στις ρίζες μας. Γιατί σ΄αυτόν τον τόπο που είμαστε,άλλοι τον είχανπρώτα! Σε μας τον παραδώσανε και μας γεμίσαν φώτα. Τηνπαράδωση του ευλογημένου αυτού τόπου που λέγεταιΚΥΠΑΡΙΣΣΙ,προσπαθεί να διασώσει ο Γιάννης από τηνφθορά του χρόνου,και γι΄αυτό το μεγάλο άλμα τουαξίζουν θερμά συγχαρητήρια!....

ΑΓΑΘΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΑΪΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ.:24620-22027

Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

ΟΙ "ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ"

Καλημέρα σε όλους. Λέω σήμερα να ασχοληθώ με Βilli και Κώστα. Θυμήθηκα διάφορα σκηνικά και είπα να παραθέσω κάποια από αυτά στην παρέα και να θυμηθούμε κι άλλα. Πόσα και πόσα απογεύματα και πρωινά έχουμε περάσει στην αυλή του Κώστα κάθε φορά που ερχόταν από τα Τρίκαλα. Θυμηθείτε απλά τι κουβαλούσαν μαζί. Έψαξα και βρήκα κάποια από αυτά έτσι για να θυμηθούμε τα παλιά… Απολαύστε τα…


BILLIS: "Ούι, που με καταλάβατε..."








ΚΩΣΤΑΣ: "Είδε κανείς κανένα φίδι;"


Τα απαραίτητα "αξεσουάρ" του Κώστα... Στην αρχή έγινε Νίντζα, στη συνέχεια το ρίξανε στα extreme sports...
Στα 25 και πλέον χρόνια παρουσίας τους εκεί έχουν φάει τόνους φέτες με μερέντα!!!



Και μουσική ψαγμένη ακούγανε: "Αχ μελισσούλα, μελισσάκι, πήγες σ' άλλο λουλουδάκι..."
Και φυσικά "αρχιτέκτονες" της παραδοσιακής κολοκύθας στο πανηγύρι...
Αυτά τα λίγα προς το παρόν αν θυμηθείτε κάτι άλλο περιμένω τα σχόλια σας... Γεια σας ρε Τρικαλινοί αλάνια... Πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους!!! Μας λέίψατε... Μαύρη πέτρα ρίξατε στο χωριό εσείς που ερχόσασταν πρώτοι απ' όλους. Θυμάμε τη γιαγιά μου να λέει: "Άντε πότε θα ανεβείτε, ήρθαν και οι τρικαλινοί, και τα παιδιά του Αλέκου, ο Γερμανός και ο Σάκης..."

Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ...

Καλημέρα... Σας παρουσιάζω σήμερα σε παγκόσμια Κυπαρισσιώτικη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τις φοτο από το κούρεμα του "spawn". Σύντομα φοτο και από τη θητεία του στην Τρίπολη...
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ... ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ!!! Που είναι οι μαλιάδες οέο; Μόνο ο Γιάννης κρατάει πλέον το λάβαρο ψηλα... Μήπως ήρθε ο καιρός να αφήσει ο ΤΖΟΕ μαλιά...
ΥΓ: Περπατάω στο δάσος και βλέπω φίδια, λέτε απολύομαι; Αρχ... !!!!

Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

ΣΚΟΡΑΡΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ...

Το σημερινό πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στον Λαζαράκο. Σκόραρε και πάλι χθες αλλά το γκολ που πέτυχε δεν έφτανε για να χαρίσει στον ΠΑΟΚ την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. Πρώτο εντός έδρας γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και αποθέωση μετά από αρκετό καιρό... Ευχή όλων για ότι καλύτερο τη νέα χρονιά...

Παρασκευή 11 Μαΐου 2007

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ;

Επειδή σας το είχα υποσχεθεί εδώ και καιρό για το μωρό της Μπέτυς και απ' ότι βλέπω αποτελεί λαϊκή απίτηση. Άλλο ένα μωρό στην παρέα. Μου φαίνεται πως πήραμε μπροστά και σε λίγα χρόνια θα έχουμε και ομάδα junior στο Κυπαρίσσι.

Ποιος τη χάρη σου κυρ Αλέκο. Και με τέσσερα δισέγγονα. Σειρά έχουν τώρα ο Αλέκος και ο Τζιμάκος…

Να σου ζήσει Μπετούλα, άντε βάλε μπροστά και για δεύτερο. Φυσικά και σας περιμένουμε και σας το καλοκαίρι στο χωριό.



















Καλή σας μέρα…

e-mail επικοινωνίας: fuitakos@gmail.com

Τετάρτη 9 Μαΐου 2007

Στη «ράχη» του παπα-Γιάννη

Αδέρφια μου καλημέρα σε όλους. Ξέρω πως χθες μπορεί να στεναχώρησα κάποιους ωστόσο δεν μπορώ να κάνει κάτι γι' αυτό. Δεν θα αλλάξω εγώ μυαλά σε κανέναν... Για σήμερα σας έχω τεράστια έκπληξη μετά το e-mail που δέχτηκα από την Ρούλα Καραγιάννη (γι' αυτό είπα μην βρίζετε γιατί το βλέπουν και μεγάλοι). Απίστευτο e-mail, απίστευτο κέιμενο απίστευτες φοτο. Εγώ προσωπικά αναγνώρισα τη γιαγιά μου στη μεγάλη φοτό. Ψάξτε και εσείς και είμαι σίγουρος πως θα συγκινηθείτε... Καλή σας μέρα... Κυρία Ρούλα σ' ευχαριστούμε πολύ...

Γεια σας!
Είμαι η Ρούλα Καραγιάννη-Λιούζα. Κατάγομαι από το Κυπαρίσσι, από το γένος της μητέρας μου.

Μου επιτρέπετε παιδιά να μπω στην όμορφη παρέα σας, παραθέτοντας και εξυμνώντας μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του χωριού μας, την προσφιλή στις παιδικές μου αναμνήσεις –και πιστεύω αγαπημένη στις δικές σας καρδιές– καθώς στα Αυγουστιάτικα βράδια, κάτω από το αμυδρό φως της σελήνης, ανταλλάξατε μηνύματα φιλίας και έρωτα μέσα από τα κρυφά νεανικά σας σκιρτήματα…!

Και κάτι άλλο…
Σας στέλνω παλιές παιδικές μου φωτογραφίες –και ποιος ξέρει– ίσως διακρίνετε και τις γιαγιάδες σας!!!
"Η γέρικη βελανιδιά ζει ακόμη………..
Μαζί της ζουν κι οι αναμνήσεις.
Κάθε κλώνος κι ένας πόνος, κάθε κλώνος μια χαρά!

Πόση συγκίνηση, πόσοι ψίθυροι στην καρδιά μου καθώς ανηφορίζοντας
προς το αγαπημένο μου χωριό, με καλωσόριζε, με προσκαλούσε στον ίσκιο της
η μεγαλόπρεπη βελανιδιά - μοναδική αφέντρα - σε μια απέραντη ράχη:
στη «ράχη» του παπά-Γιάννη!
στη «ράχη» των στεναγμών!
στη «ράχη» των ξενιτεμών!
στη «ράχη» της επανόδου, της επιστροφής, του ανταμώματος!
στη «ράχη» του προπάππου μου!
Στη «ράχη» του παπά-Γιάννη του Στεργιάδη, του σεβάσμιου, του αιωνόβιου Ιερέα, του άρχοντα στην καρδιά και άρχοντα στη φαμελιά, με τα εννιά παιδιά: οκτώ αγόρια και μια κόρη! το δέντρο ρίζωσε βαθειά, μεγάλη γενιά για το μικρό χωριό!

Καθώς ρέμβαζα αγναντεύοντας το μεγαλείο της φύσης, το διαυγές ρέμα κάτω χαμηλά, τα γραμμωτά βράχια απέναντι στον «κούκουρα», το γλυκό κελάρυσμα της βρύσης στο «Σιόποτο» κι ενώ η ανοιξιάτικη αύρα έσειε ελαφρά το φύλλωμα της βελανιδιάς, σα ν΄άκουσα ψιθυριστά τα λόγια της γιαγιάς μου της Παπασπύραινας που μούλεγε ,σαν ήμουνα μικρή:
-αυτή είναι η όμορφη «ράχη», το καταφύγιο του «νένη» του παπα-Γιάννη,
ο τόπος της προσευχής, ο τόπος της γαλήνης – σα να τον βλέπω –
κάτω από τον ίσκιο της «άγιας» βελανιδιάς
ζητώντας άφεση αμαρτιών, σαν «άλλος Χριστός» στον κήπο των ελαιών!"

Ρούλα Καραγιάννη – Λιούζα
(το γένος, εκ μητρός, Στεργιάδη)